Exemple

Povestea Crinei

Crina este o fetita frumoasa de noua ani. Pare timida, insa in acelasi timp fata si ochii ii zambesc si ne indeamna sa stam de vorba. Am aflat ca este unul dintre copiii care vin la scoala din Holbav „de pe deal”, de pe la gospodariile de departe.

Crina face mai mult de o ora pana la scoala, fie vara, fie iarna. Are noroc ca uneori vine cu fratele ei, mai mare cu un an-doi decat ea si timpul le trece mai repede asa.

Crina este un copil vesel si are ceva din zburdalnicia si dorinta de viata a lui Heidi. Se aseamana cu personajul din poveste prin multe lucruri.

Sta departe, in munte la o gospodarie cu animale. „Vaci si oi” zice simplu Crina. Colegii ei zic „are 50 de oi!” si Crina rade. Am intrebat-o cine are grija de atatea oi si ne raspunde simplu „Eu”. Le duce la pascut alaturi de cainele familiei, Doroftei.

Treaba lui Doroftei este sa stea pe langa casa si sa aiba grija de animale si de gospodarie si de aceea nu il pot lua pe drumul spre scoala.

„De cine sa apere oile?”

„Vine ursul si au intrat in tarc si mistreti. Dar n-au prins nici o oaie.” spune serioasa Crina.

„Ce trebuie sa faci daca te intalnesti cu ursul?”

Nu stie, ridica din umeri dar este sigura pe ea: „nu m-am intalnit niciodata cu ursul si nici nu o sa ma intalnesc.”

Pleaca de acasa in fiecare zi dupa 6 dimineata ca sa ajunga la scoala. Inapoi drumul este la fel de lung, dar mai greu ca au de urcat dealul. Crina si fratii ei nu au curent electric acasa, isi fac lectiile la lumanare.

Se raporteaza insa la alt mod de viata decat cel cu care am fost noi obisnuiti. Cand am auzit ca nu au curent electric i-am intrebat „si cum va faceti lectiile seara?”

Rapunsul ei a fost simplu „aprind lumanarea si fac lectiile”. Fara sa se planga ca nu are curent sau ca ii este greu.

Crinei ii place la scoala, ii place mai ales matematica si viseaza sa ajunga doctorita. I-ar placea sa ajute oamenii si in special pe copii.

Ajungem la subiectul sensibil al igienei dentare. Ne spune ca are probleme cu dintii, ca o dor. Desi, spune ea, se spala de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Crina este unul dintre copiii care are probleme stomatologice mari. Parintii ei nu isi permit sa o duca la stomatolog, cum nu ii pot duce nici pe fratii Crinei. Ea are nevoie de noi ca sa poata rade cu adevarat, asa cum simte!

Daca vrei sa adopti zambetul Crinei, doneaza!

 

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cauta

Comentarii recente

    Categorii