Exemple

Peste 2000 de copii din 20 de localitati din judetul Brasov beneficiaza de control stomatologic gratuit, in cadrul caravanei „Vorbeste in gura mare si zambeste

  • Caravana este organizata de Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov si sustinuta de Fundatia Vodafone Romania
  • Fundatia Vodafone Romania a investit 45.000 euro in acest proiect care face parte din programul „Fondul pentru Fapte Bune”

Brasov, 20 mai 2015 – Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov si Fundatia Vodafone Romania au lansat la inceputul lunii mai, caravana stomatologica „Vorbeste in gura mare si zambeste”. Caravana asigura controale gratuite copiilor care provin din familii defavorizate din 20 de localitati din judetul Brasov si se va desfasura pe o perioada de 6 luni.
Proiectul „Vorbeste in gura mare si zambeste” este finantat de Fundatia Vodafone Romania, prin programul « Fondul pentru Fapte Bune », cu o suma de 45.000 eur. Caravana isi propune sa asigure accesul la servicii minime stomatologice pentru peste 2.000 de copii din 20 de localitati din judetul Brasov, copii care provin din familii defavorizate. Majoritatea familiilor acestor copii traiesc doar din ajutor social si se afla in imposibilitatea de a asigura copiilor o minima ingrijire stomatologica. Din cauza lipsei igienei orale, copiii sunt predispusi bolilor paradontale, cariilor, bolilor de inima, bolilor renale si infectiilor ORL.
In caravana participa medici stomatologici, voluntari si membri ai asociatiei care inregistreaza si constata problemele tuturor copiilor care sunt prezenti in ziua controlului in locatia anuntata. Fiecarui copil i se intocmeste o fisa de evaluare pe baza recomandarii medicului. Programul include si tratamentul pentru rezolvarea afectiunilor acute pentru 500 dintre copiii cu cele mai grave probleme stomatologice.
Caravana s-a oprit in localitatile Prejmer si Holbav si s-a bucurat de prezenta a 314 copii in Prejmer si 100 de copii in Holbav. Pana la finalul lunii mai, caravana se va mai opri si in Homorod, Maierus Soars, Teliu, urmand ca in lunile urmatoare sa ajunga in celelalte localitati, conform planificarii: in luna iunie – Apata, Augustin, Ormenis si Racos; septembrie – Ucea, Budila si Tarlungeni; octombrie – Fundata, Cata si Jibert; noiembrie – Bunesti, Comana, Mandra si Sinca.
Proiectul „Vorbeste in gura mare si zambeste”, desfasurat in parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentisti Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov si Directia de Sanatate Publica Brasov, isi propune sa ajute si la cresterea importantei respectarii regulilor minime de igiena si preventie a bolilor in comunitatile din mediul rural.
Cel mai recent studiu de piata arata ca, in 2013, romanii au folosit, in medie, putin peste un tub de pasta de dinti, Romania fiind, in continuare, mult sub media europeana, la acest capitol. Totusi, in 2013, consumul mediu de pasta de dinti la nivel national a inregistrat o crestere usoara, influentata de faptul ca, in mediul rural, acesta aproape s-a dublat, in timp ce in mediul urban a scazut usor. Astfel, s-a estimat ca populatia rurala foloseste un tub de pasta de dinti la trei ani – fata de sase ani, conform studiilor anterioare -, insa, la nivel urban, consumul a coborat la numai un tub si jumatate pe an in 2013, fata de doua tuburi in 2012, arata studiul „Zambeste Romania”, realizat de GSK. Acelasi studiu arata ca 70% dintre copiii cu varste de pana la 13 ani au carii pe dintii temporari.

***
Fundatia Vodafone Romania a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998

Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov este o organizatie neguvernamentala, nepartizana, care are ca scop incurajarea si sprijinirea initiativelor menite sa asigure dezvoltarea durabila a comunitatii, cu respectul datorat individului, demnitatii sale si realizarea coeziunii sociale la nivelul comunitatii. APC Brasov a implementat peste 20 de proiecte in beneficiul copiilor, persoanelor defavorizate si a cetatenilor din peste 25 de localitati din judetul Brasov.

 

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email
Exemple

Brasov, 28 aprilie 2015 –  Caravana “Vorbeste in gura mare si zambeste” a debutat in comuna Prejmer, o comuna mare, cu aproximativ 9000 de locuitori, aflata la 15 kilometri de Brasov. Caravana asigura controale stomatologice gratuite pentru copiii din 20 de localitati din mediul rural din judetul Brasov.

In prima zi a caravanei, Asociatia pentru Parteneriat Comunitar a reusit sa atraga peste 160 de elevi in cadrul proiectului „Vorbeste in gura mare si zambeste”.

Cu ajutorul celor patru medici stomatologi voluntari, invitati in actiune de Colegiul Medicilor din Brasov, toti copiii prezenti au beneficiat de un control stomatologic amanuntit.

De la cei mai mici din clasa pregatitoare la cei mai mari din clasa a VIII-a, toti au stat pe scaunul stomatologic, iar dantura le-a fost controlata atent de medicii stomatologi. Fiecare copil a beneficiat de un kit unic de control stomatologic si de materiale sterile, iar la sfarsitul controlului li s-a intocmit o fisa care detaliaza problemele dentare si ofera sugestii de tratament.

 

Probleme la majoritatea copiilor

In urma controlului, parerea unanima a medicilor stomatologi a fost ca elevii au in general probleme grave care denota lipsa igienei orale zilnice dar si lipsa educatiei in materie de igiena.

Din primele discutii cu cei mici, parea ca totul este bine, ca stiu de cate ori trebuie sa se spele pe dinti, ca trebuie sa se spele zilnic. In momentul in care insa voluntarii au intrat in discutii mai adanci, unii dintre ei au recunoscut ca nici parintii lor nu au pasta de dinti si nici periute, ca se spala rar sau chiar deloc pe dinti.

Un semnal de alarma a fost si frica copiilor de a intra in cabinetul stomatologic. Neobisnuiti cu ceea ce inseamna un control de rutina, desi li s-a explicat inainte, multi au fost reticenti sa intre.

Erau speriati, emotionati si am auzit declaratii de genul „Am crezut ca le scoate dintii” „Eu am crezut ca le scoate maselele cu forta.” (n.r. declaratii fara corectura).

Lipsa educatiei

Principalele probleme ale copiilor au fost cariile netratate, simple si complicate. S-a constatat si faptul ca foarte multi copii nu cunosc reguli de baza de igiena si de preventie a problemelor dentare.

Unul dintre lucrurile care au aratat ca nu cunosc lucruri de baza despre igiena orala a fost  ca refuzau sa spele pe dinti daca aveau carii spunand ca asta le face si mai rau.

De exemplu, Ionut, in clasa a V-a, ne-a aratat dintele cariat din fata si ne-a spus ca nu se mai spala pe dinti de o luna tocmai din cauza lui.

Cum a ajuns in aceasta situatie? Conform declaratiei lui : „inainte cum tot mancam carne, luam paiul de la matura si mi-l bagam aici si mi-am facut loc. De asta am facut gaura si s-a innegrit.”

Copiii vor sa invete regulile de igiena

Copiii au fost uimiti de faptul ca un control stomatologic nu doare!  Majoritatea copiilor nu a fost niciodata la un control stomatologic.

Voluntarii APC Brasov le-au explicat care sunt regulile de baza ale unei igiene orale corecte, iar medicii stomatologi i-au invatat cat trebuie sa se spele pe dinti, cu ce frecventa si care sunt zonele unde trebuie sa insiste cu periajul.

Caravana „Vorbeste in gura mare si zambeste” isi propune sa asigure un control stomatologic gratuit pentru un numar de peste 2000 de copii si sa le ofere tratament gratuit celor cu cele mai grave probleme dentare.

***

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 16 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 768 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 17 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov

Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov este o organizatie neguvernamentala, nepartizana, care are ca scop incurajarea si sprijinirea initiativelor menite sa asigure dezvoltarea durabila a comunitatii, cu respectul datorat individului, demnitatii sale si realizarea coeziunii sociale la nivelul comunitatii. .

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Mihaela Carstea – Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov, tel: 0752.319.771, e-mail: apcbrasov@gmail.com

 

 

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Colegiul Medicilor Stomatologi din Brasov a raspuns cu bucurie la propunerea noastra si astfel, am plecat in caravana alaturi de medici inimosi, dornici sa aduca zambetele pe fetele copiilor.

Doamna doctor Mihaela Albu le-a explicat cu drag si cu multa rabdare tuturor copiilor de ce trebuie sa se spele pe dinti, ce culoare au gingiile sanatoase si dintii sanatosi, de ce trebuie sa mearga la medicul stomatolog.

Puteti vedea un scurt film facut in cadrul caravanei de la Holbav, pentru a vedea cum au decurs controalele stomaatologice din caravana „Vorbeste in gura mare si zambeste”.

Alaturi de medici au stat voluntarii APC Brasov care au intocmit cu grija fisele copiilor.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email
Exemple

Actorul Radu Gheorghe va susţine un spectacol caritabil în Braşov, în data de 28 aprilie, începând cu ora 20.00 la clubul Rockstadt.

Radu Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români de comedie, cu numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Este cunoscut ca un maestru al improvizației, fiind printre primii pionieri care au adus genul Stand-Up Comedy în România.
Radu Gheorghe vine acum în Braşov la invitaţia Asociaţiei Pentru Parteneriat Braşov pentru a susţine un one-man show intitulat “Zâmbete pentru zâmbete”.
Spectacolul „Zâmbete pentru zâmbete” este unul caritabil, toate sumele strânse din vânzarea biletelor fiind direcţionate către două cauze susţinute de Asociaţia pentru Parteneriat Braşov care au drept beneficiari copiii din mediul rural din judeţul Braşov.

  •  “Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” – un program care asigură controale stomatologice gratuite pentru elevii din mediul rural
  • “After school Racoş” – un program de after-school care are drept scop reducerea abandonului şcolar în rândul elevilor din comuna Racoş

Invităm toţi braşovenii să participe la un spectacol cu multe zâmbete şi să contribuie astfel la continuarea a două programe cu un impact major în viaţa copiilor din mediul rural Braşov.
Spectacolul are loc în data de 28 aprilie începând cu ora 20.00 în clubul Rockstadt din strada Nicolae Titulescu nr 2P. Preţul unui bilet este 50 de lei. Biletele pot fi achiziţionate de la sediul clubului Rockstadt.
Spectacolul face parte din campania de atragere de fonduri al Asociaţiei pentru Parteneriat Comunitar Braşov.
Programul “After-school Racoş” face parte din proiectul “Racos – dezvoltare comunitară sustenabilă“ implementat de către Asociaţia pentru Integrare Comunitară Racoş, în parteneriat cu Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Primăria Racoş. Proiect finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE, 2009 – 2014.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Conferinţa finală de presă

Am ajuns la finalul proiectului! Alături de prietenii noştri am organizat o conferinţă de presă în care am povestit cum a fost în caravană, ce dificultăţi am întâlnit, peste ce oameni minunaţi am dat şi ce ne propunem să facem în continuare.

Au fost lângă noi reprezentanţii Colegiului Medicilor Stomatologi, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, ai fundaţiei Vodafone, medici stomatologi voluntari şi tineri voluntari. Cu toţii ne-au ajutat să scoatem la lumină o realitate neplăcută, aceea că situaţia sănătăţii orale a copiilor este gravă. Având acest punct de pornire, vom încerca alături de cei care au puterea de decizie să schimbăm ceva la nivel naţional.

Le mulţumim încă o dată tuturor şi vă invităm să descoperiţi aici rezultatele complete ale proiectului.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Peste 3000 de copii din judeţul Braşov au beneficiat de un control stomatologic gratuit. Vezi care au fost rezultatele!

Ca să putem merge mai departe şi să asigurăm tratamente stomatologice copiilor cu cele mai grave probleme, avem nevoie de bani.  Trebuie să îi ajutăm pe cei care nu au posibilitatea să meargă niciodată la dentist.

Tu şi noi, vecinii şi prietenii tăi şi ai noştri, cu toţii putem aduce schimbarea. Fiecare donaţie, oricât de mică, contează!

Împreună le putem asigura copiilor un zâmbet încrezător care să îi ajute să meargă mai departe în viaţă!

Donează şi un copil îşi va mulţumi cu un zâmbet!

DONEAZĂ AICI!

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email
Exemple

  comunicat4Braşov, 21 martie 2016 – Caravana stomatologică care asigură controale gratuite copiilor din 20 de localitaţi din mediul rural din judeţul Braşov, organizată de Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Fundaţia Vodafone România, a încheiat controalele cu un bilanţ îngrijorător: 95% dintre copiii consultaţi au cel puţin o carie dentară.

In cadrul caravanei, au fost examinaţi 2.966 de copii cu vârste ȋntre 6 şi 15 ani, iar în urma controalelor stomatologice au fost identificate 15.736 de probleme dentare, de la carii şi probleme gingivale, până la complicaţii stomatologice grave, inclusiv probleme complexe de ortodonţie şi infecţii majore.

S-a constatat că 1.141 de copii au între una şi patru carii, 1.356 de copii au între cinci şi zece carii, iar 255 de copii au între 11 şi 22 de carii. Doar 148 de copii dintre cei 2.966 evaluaţi nu au prezentat probleme stomatologice, iar 66 de copii deşi nu au carii, au tartru şi alte probleme de ortodonţie.

În urma controalelor au fost centralizate fişele stomatologice ale copiilor, iar la finalul caravanei, 500 de copii cu cele mai grave probleme stomatologice au beneficiat gratuit de tratament stomatologic de urgenţă.

Media de aproape 5 probleme dentare la fiecare copil este extrem de îngrijorătoare şi denotă atât lipsa cunoştinţelor de prevenţie şi a instrumentarului minim de îngrijire (nu se cunosc regulile unui periaj corect, majoritatea copiilor nu au pastă şi periuţă de dinţi), cât şi imposibilitatea accesului la tratament stomatologic. Doar în cinci din cele 20 de localităţi în care s-a oprit caravana există cabinete stomatologice, iar majoritatea familiilor acestor copii nu îşi permit consultul şi tratamentul stomatologic, considerând că este mult prea scump pentru posibilităţile lor financiare.

Din declaraţiile copiilor cu probleme stomatologice am aflat că, în cazul durerilor dentare, aceştia nu merg la dentist deoarece nu îşi permit financiar sau nu au cabinet în localitate. Extragem din răspunsurile lor la întrebarea „ce faci cand te doare tare un dinte?”: „mama îmi dă leacuri”, „iau ceva pastile pentru durere”, „îmi frec obrazul”, „mă culc”.

comunicat2Caravana a ajuns în  20 de localităţi din judeţ: Prejmer, Holbav, Homorod, Maieruş, Şoarş, Apata, Augustin, Ormeniş, Racoş, Ucea, Budila, Târlungeni, Fundata, Caţa, Jibert, Buneşti, Comana, Mândra, Şinca şi Teliu. Toţi copiii de vârstă şcolară care au primit acordul părinţilor, au fost examinati GRATUIT de medicii stomatologi voluntari din cadrul proiectului.

Desfăşurarea caravanei a fost posibilă şi datorită celor 28 de medici stomatologi voluntari care s-au alăturat membrilor asociaţiei. Aceştia au controlat amănunţit, în medie, 40 de pacienţi în fiecare zi a caravanei. Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” a fost  finanţat de către Fundaţia Vodafone România prin programul „Fondul pentru Fapte Bune” cu suma de 45.000 de euro.

Mai multe informaţii şi analize privind sănătatea dinţilor copiilor din cele 20 de comune din judeţul Braşov precum şi informaţii suplimentare despre acest proiect, puteţi găsi pe website-ul www.adoptaunzambet.bccbrasov.ro

Despre Fundaţia Vodafone România

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

În cei 18 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Despre Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov este o organizaţie neguvernamentală, nepartizană, care are ca scop încurajarea şi sprijinirea iniţiativelor menite să asigure dezvoltarea durabilă a comunităţii, cu respectul datorat individului, demnităţii sale şi realizarea coeziunii sociale la nivelul comunitaţii. APC Braşov a implementat peste 20 de proiecte în beneficiul copiilor, persoanelor defavorizate şi a cetăţenilor din peste 25 de localităţi din judeţul Braşov.

comunicat3

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Tarlungeni

Istoria Tarlungeniului incepe undeva in secolul XV si este legata, paradoxal poate de istoria Branului. Iata pe scurt cate ceva din istoria localitatii:

„Sub aspect administrativ, satul a apatinut din secolul al XV-lea judetului Alba de Sus, nedezlipindu-se de domnii feudali pana in anul 1499, cand regele Vladislav, avand incurcaturi banesti, zalogeste orasului Brasov in schimbul unor noi imprumuturi, cele sapte sate sacelene, din care facea parte si Tarlungeni, impreuna cu Apata si Crisbav si care apartineau de cetatea Branului. In anul 1784, imparatul Iosif al II-lea desfiinteaza districtul Brasovului, iar comunele din S-V trec la judetul Fagaras, iar comunele din restul districtului printre care si Tarlungeniul, trec la judetul Trei Scaune, pentru ca sase ani mai tarziu, adica in 1790, sa revina la forma de district Brasov, in care se gasea sisatul Tarlungeni.
Din timpurile cele mai vechi, satul era locuit de tarani liberi, nefiind nici un nobil feudal in localitate. Satul facea parte din acele treisprezece sate libere, care erau date prin documentul lui Ludovic I din 15 noiembrie 1377, orasului Brasov, cu conditia ca aceste sate sa ajute sa se cladeasca cetatea Branului. In urma acestui document, taranii din aceste treisprezece sate, au devenit iobagii cetatii, fiind obligati sa faca numai serviciul militar.”

Nimic nu tradeaza din istoria localitatii gradul de saracie in care se gaseste o mare parte a populatiei astazi. La Tarlungeni am fost intr-o zi friguroasa, pe zapada.

Am intalnit copiii tremurand de frig, murdari care ne-au povestit cum stau intr-o singura camera 5,6,10 persoane si cum se incalzesc, cand au lemne, la o singura soba intreaga familie.

Problemele pe care le-am intalnit la Tarlungeni sunt atat de mari incat descurajeaza orice initiativa civica de intrajutorare. Nici in ceea ce priveste controlul stomatologic lucrurile nu au stat mai bine.

Copiii nu se spala pe dinti, nu au periute si au probleme grave inca de la varste mici. Ca o sinteza trista a starii de lucruri de la Tarlungeni, unul dintre copiii ne-a spus ca nu a avut niciodata o periuta de dinti, iar daca ar avea bani de una, i-ar da mai curand pe mancare.

 

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Sinca Noua, Paltin

Drumul de la Brasov la Sinca Noua este ca o calatorie catre tine insuti. Lung, variat si plin de frumusete, te aduce intr-o stare de liniste, iar cand pasesti in Sinca, simti ca este unul dintre locurile in care ai vrea sa revii mereu.

Scoala nu este mare, caci toata comuna numara in jur de 1700 de suflete. Copiii sunt respectuosi, cumva sfiosi si stau linistiti asteptandu-si randul la control.

Am fost la Sinca cu doua dintre colaboratoarele noastre de baza inca de la inceputul campaniei, Raluca si Codruta Maries si cu Michael Crookstone, un medic stomatolog din Statele Unite.

In aceeasi zi am fost si la Paltin, un sat care apartine de comuna Sinca Noua.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Mandra

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Comana

Comana a fost un important centru administrativ al tarii Fagarasului pe vremea cand stefan Mailat era principe al Transilvaniei. De aici era administrata partea rasariteana a tarii Fagarasului. Aici exista un scaun de judecata format din 12 asesori, cateva domenii ale principelui si conacul familiei nobiliare Mailat.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Bunesti

O zi de toamnă târzie. O şcoală nou renovată. Zeci de copii frumoşi şi timizi. Şi, mai ales, cele mai puţine probleme stomatologice din toate localităţile vizitate de caravana „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte”.

DSC_0542 DSC_0543 DSC_0544 DSC_0545 DSC_0546 DSC_0547 DSC_0548 DSC_0549 DSC_0550 DSC_0551 DSC_0552 DSC_0553 DSC_0554 DSC_0555 DSC_0556 DSC_0557 DSC_0558 DSC_0559 DSC_0560 DSC_0561 DSC_0562 DSC_0563 DSC_0564 DSC_0565 DSC_0566 DSC_0567 DSC_0568 DSC_0569 DSC_0570 DSC_0571 DSC_0572 DSC_0573 DSC_0574 DSC_0575 DSC_0576 DSC_0577 DSC_0578 DSC_0579 DSC_0580 DSC_0581 DSC_0582 DSC_0583 DSC_0584 DSC_0585 DSC_0586 DSC_0587 DSC_0588 DSC_0589 DSC_0590 DSC_0591 DSC_0592 DSC_0593 DSC_0594 DSC_0595 DSC_0596 DSC_0597 DSC_0598 DSC_0599 DSC_0600 DSC_0601 DSC_0602 DSC_0603 DSC_0604 DSC_0605 DSC_0606 DSC_0607 DSC_0608 DSC_0609 DSC_0610 DSC_0611 DSC_0612 DSC_0613 DSC_0614 DSC_0615

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

Cauta

Comentarii recente

    Categorii